Meni Zapri

Viteški red Svetega Jurija iz Koroške je gostoval pri rojakih v Dolini pri Trstu

Ob prazniku prafare svetega Urha škofa in spoznavalca, smo se zbrali v Dolini pri Trstu, v ponedeljek, 4. julija 2022, ob 19.00 v Prafarni cerkvi v Dolini pri Trstu, kjer je bila velika slovesnost. 
Na povabilo cerkvenega občestva smo se z veseljem odzvali tudi predstavniki našega Viteškega reda Sv. Jurija iz Koroške, ki smo uradno na slovesnost k našim zamejskim rojakom poslali svojo delegacijo, pod vodstvom Velikega balijan mojstra in priorja.
V ponedeljek 4. julija 2022 je ob 19.00 krenila procesija s srednjeveške cerkve Sv. Martina v Dolini s kipom, škofom, škofijskimi duhovniki, predstavniki viteških redov ter udeležencev do prafarne cerkve. Pod praporom Svetega Jurija smo strumno korakali tudi naši Veliki balijan mojster in prior ter Kanzler reda, pa tudi drugi vitezi in nekateri letošnji viteški kandidati.
Evharistično daritev je vodil Njeg. Eksc. nadškof msgr. Giampaolo Crepaldi. 
Letošnja slovesnost je bila še toliko bolj slovesna, monsinjor nadškof dolinski župniji je namreč daroval kopijo starodavnega lesenega kipa Blažene Device Kraljice miru z otrokom iz 14. stoletja, ki je bil izgubljen približno leta 1975 in odstranjen z glavnega oltarja dolinske cerkve leta 1922. Zahvaljujoč kakovostni fotografiji starodavnega kipa, ki je bila najdena v župnijskem arhivu, je umetniškim rezbarjem uspelo izdelati zvesto kopijo kipa, ki je izdelan iz slovenskega lipovega lesa.
Po posvetitvi in blagoslovu, ki ga je opravil Tržaški nadškof Msgr. Crepaldi, je novi kip našel svoje mesto v glavni niši glavnega oltarja prafarne cerkve.
NA VELIKI PROCESIJI ZA FARNEGA IN OBČINSKEGA ZAVETNIKA SV. URHA OB PRIHODU KOPIJE ZGODOVINSKEGA MARIJINEGA KIPA IZ 14. STOL. DOLINSKE FARE SMO SODELOVALI:
N.E. tržaški škof – nadškof msgr. Crepaldi;
Godbeno Društvo iz Nabrežine v narodnih nošah;
Vitezi in dame božjega groba iz Jeruzalema;
Vitezi katoliških templarjev;
Prapor dolinske prafare;
Prapor dolinske Marijine družbe;
Prapor dolinske bratovščine sv. rešnjega telesa in krvi;
Slovenske narodne noše iz Brega.
Izražamo vso zahvalo in čestitke župnijskemu upravitelju gospodu Klemenu Zalarju in celotnemu župnijskemu občestvu Doline pri Trstu za izjemno lepo in pomenljivo izpeljano slovesnost.
Bogu smo hvaležni za res lepo praznovanje, ki ga je gospod župnik pripravil skupaj s farani in sodelavci župnije Dolina, kjer ima mati Marija vnovič svoj dom.
Naj nas Sveti Duh in Sv. Jurij in vsi svetniki še večkrat pripeljejo skupaj po Gospodovih poteh za dobro Njegovega vinograda in zaupanega mu ljudstva!