Meni Zapri

V aprilu 2013 smo začeli s prvimi umestitvami v Viteški red Svetega Jurija v okviru mednarodne asociacije suverenega viteškega reda, katerega del je tudi naš novo ustanovljeni slovenski viteški priorat, ki ima svoje korenine v predhodnici suverene Slovenije, to je v Karantaniji. Red ima svoj zgodovinski sedež na Koroškem (Avstrija), to je v zgodovinskem Millstattu, kjer je Veliki mojster in knez reda imel svoj glavni stan. To je obenem tudi zibelka Velike Karantanije in prastare slovenske domovine. S svojimi komendami, ki se združujejo v balije, red zaokroža redovno ozemeljsko poslanstvo nekdanje Habsburške monarhije. Viteški red namreč že stoletja deluje pod zaščito suverene Habsburške vladarske družine: TUKAJ! Zato vabimo vse kandidatke in kandidate dobre volje, ki bi jim bil to lahko izziv, da se nam pridružijo in postanejo del te častitljive viteške družbene elite tudi v Sloveniji: PRISTOP V RED! Viteški red v domovini ohranja svojo suverenost in kulturno zgodovinsko dediščino; ima svoje viteške strukturi s Redovno vlado in Velikim mojstrom, ki ga vitezi izvolijo iz med visokega plemstva. V Sloveniji delujejo kronani “karantanski vitezi” kot Velika balija in priorat. 

Umestitve v viteški stan ste lahko deležni vsi tisti, ki ste pripravljeni postati člani našega viteškega reda in viteške bratovščine, in sicer po naslednjem postopku: ko izrazite željo postati vitez ali vas v red povabimo, nastopite določeno pripravljalno dobo za članstvo v slovenski veji reda in nato po uspešno opravljeni poskusni dobi, na naše povabilo, že lahko pristopite k slovesni viteški umestitivi (investituri) kot polnopravni člani imperialnega viteškega reda Sv. Jurija, ki je že stoletja pod zaščito cesarske družine Habsburžanov, ki je vladala tudi na ozemlju današnje Slovenije. Vodstvo reda pa je seveda še vedno v rokah izvoljenih, in vseh tistih, ki so orodje v Božjih rokah, v danih spremenjenih razmerah, a zvesti izročilu in dediščini. 

Verjamemo, da je veliko Slovenk in Slovencev vrednih časti in zmožnih nositi sladko breme viteštva, saj se od kandidata pričakuje njegova zavzeta dobrodelnost, ki je zgledna v človeških in všečna v božjih očeh. V kolikor vas viteštvo zanima, nam pošljite svojo kratko predstavitev na naš e-naslov: info@viteski-red.si. Tako vas bomo najlažje seznanili z vsemi podrobnostmi o članstvu v viteškem redu, ki so v veliki meri odvisne od posameznega kandidata.

Prvi kontakt z našo viteško bratovščino je lahko vaš vpis/kontakt preko našega e-vpisnika z vašo kratko predstavitvijo (življenjepisom); poslanim na naš spletni naslov: info@viteski-red.si. V našo bratovščino ali red vas lahko povabi tudi vsak naš član ali prijatelj, ki nas pozna in meni, da ste vredni in sposobni viteštva. V kolikor nas kontaktirate (preko našega e-kontakta) ali pa po pošti, nam pošljite svoj življenjepis ali predstavitev, kot tudi vašo uradno pristopnico (izpolnjeno in podpisano, skupaj s svojo sliko) na naslov našega viteškega reda: Viteški red Svetega Jurija, Ajdovščina 4, 1000 Ljubljana.

Od vitezov v našem redu se pričakuje življenje po božjih blagrih, da so socialno čuteči in družbeno angažirani za razvoj svoje domovine in naroda, seveda vsak na svojem delovnem področju, v okviru svojega poslanstva in okolju kjer živijo. Vitezi danes nikakor ne moremo mimo duhovnega in socialnega stanja v državi. V viteških vrstah si želimo najboljših sinov in hčera svojega naroda. Iz zgodovine je znano, da so bili lahko samo najbolj plemeniti, častni in zaslužni ljudje povzdignjeni v viteški stan. Celo deželni vladar je moral biti najprej vitez!

Tudi v današnjem času se v viteški red umeščajo ljudje (vitezi in dame), ki so lahko s svojim zgledom luč in svetilnik ostalim ljudem, kot zgled za njihov socialni čut in dobroto, moralno in siceršnjo pravičnost. Slovenci danes rabimo več plemenitosti in moralnih avtoritet, ki nam solidarno pomagajo nazaj k vrednotam in zavedanju lastnih prednosti in k domoljubnemu ponosu, da naše življenje ne bo izzvenelo v prazno. Naš narod je tega vreden!

Z viteštvom pristopamo tudi Slovenci enakovredno ob bok našim sosedom na Zahodu, katero kulturo so so-oblikovali že pred stoletji tudi naši predniki. 

Kontakt z nami lahko poiščete tudi preko naše strani na facebooku: Viteški red Svetega Jurija iz Koroške

Svoje poslanstvo Viteški red izvršuje tudi z vključevanjem svojih tretjerednikov ali sotrudnikov v aktivno javno življenju domovine: Prijatelji Viteške bratovščine Svetega Jurija

Deus et Patria – Deus et Mundus!