Meni Zapri

PREDSTAVITEV AKTUALNIH AKTIVNOSTI 2024

V aprilu 2013 smo začeli s prvimi umestitvami v Viteški red Svetega Jurija v okviru mednarodne asociacije suverenega viteškega reda, katerega del je tudi naš novo ustanovljeni slovenski viteški priorat, ki ima svoje korenine v predhodnici suverene Slovenije, to je v Karantaniji.

Red ima svoj zgodovinski sedež na Koroškem (Avstrija), to je v zgodovinskem Milju (Millstatt), kjer je Veliki mojster in knez reda imel svoj glavni stan. Drugi sedež viteškega reda pa je bil v Dunajskem Novem mestu (Wiener Neustadt), na cesarjevi rezidenci, kjer so vitezi med drugim tudi upravljali škofijo Svetega Jurija.

Tu je obenem tudi zibelka Velike Karantanije in prastare slovenske domovine. S svojimi komendami, ki se združujejo v balije, red zaokroža redovno ozemeljsko poslanstvo nekdanje Habsburške monarhije.

PRIDRUŽITE SE NAM:

Verjamemo, da je veliko Slovenk in Slovencev vrednih časti in zmožnih nositi sladko breme viteštva, saj se od kandidata pričakuje njegova zavzeta dobrodelnost, ki je zgledna v človeških in všečna v božjih očeh. Vsakdo, ki ga viteštvo zanima in je domoljubno čuteča osebnost z vrednotami krščanskega etosa, nam nam lahko pošljite svojo kratko predstavitev na naš e-naslov: info@viteski-red.si

Lahko pa se nam enostavno oglasiš preko e-vpisnika;  PRISTOP V RED!

in v kolikor vas naš red nagovarja se nam pridružite in postanete del te častitljive viteške družbene elite tudi v Sloveniji.

Viteški red namreč že stoletja deluje pod zaščito suverene vladarske družine Habsburžanov, danes pa je to njihova edina še preostala vladajoča linija Lihtenštajnskih gospodov: TUKAJ!

Vodstvo reda  je torej še vedno v rokah izvoljenih, in vseh tistih, ki so orodje v Božjih rokah, v danih spremenjenih razmerah, a zvesti izročilu in dediščini. 

AKTUALNA SREČANJA Z NOVIMI KANDIDATI IN KANDIDATKAMI:

  •  Srečanja z viteškimi aspiranti v letu 2024: TUKAJ!

KULTURNA, DOBRODELNA IN PROMOCIJSKA SREČANJA:

  • Osrednji kulturni projekt: Domicijanovi večeri 2024: TUKAJ!

 

Viteški red v domovini ohranja svojo suverenost in kulturno zgodovinsko dediščino; ima svoje viteške strukture z Redovno vlado in Velikim mojstrom, ki ga vitezi izvolijo iz med visokega plemstva. V Sloveniji delujejo kronani “karantanski vitezi” kot Velika balija in priorat. V okviru Viteške bratovščine Sv. Jurija pa delujejo tudi naši familijarji in tretjeredniki, ki se kot člani podporniki (donati) reda vključujejo v  aktivno javno življenju domovine.

Umestitve v viteški stan ste lahko deležni vsi tisti, ki ste pripravljeni postati člani našega viteškega reda in viteške bratovščine, in sicer po naslednjem postopku:

  • ko izrazite željo postati vitez ali vas v red povabimo, nastopite določeno pripravljalno dobo za članstvo v slovenski veji reda in nato po uspešno opravljeni poskusni dobi;
  • na naše povabilo, že lahko pristopite k slovesni viteški umestitivi (investituri) kot polnopravni člani imperialnega viteškega reda Sv. Jurija, ki je že stoletja pod zaščito cesarske družine Habsburžanov, ki je vladala tudi na ozemlju današnje Slovenije.

Od vitezov v našem redu se pričakuje:

  • življenje po božjih blagrih,
  • da so socialno čuteči in družbeno angažirani za razvoj svoje domovine in naroda, seveda vsak na svojem delovnem področju, v okviru svojega poslanstva in okolju kjer živijo.
  • Vitezi danes nikakor ne moremo mimo duhovnega in socialnega stanja v državi. V viteških vrstah si želimo najboljših sinov in hčera svojega naroda. Iz zgodovine je znano, da so bili lahko samo najbolj plemeniti, častni in zaslužni ljudje povzdignjeni v viteški stan. Celo deželni vladar je moral biti najprej vitez!

Tudi v današnjem času se v viteški red umeščajo ljudje (vitezi in dame), ki so lahko s svojim zgledom luč in svetilnik ostalim ljudem, kot zgled za njihov socialni čut in dobroto, moralno in siceršnjo pravičnost.

Slovenci danes rabimo več plemenitosti in moralnih avtoritet, ki nam solidarno pomagajo nazaj k vrednotam in zavedanju lastnih prednosti in k domoljubnemu ponosu, da naše življenje ne bo izzvenelo v prazno. Naš narod je tega vreden!

Z viteštvom pristopamo tudi Slovenci enakovredno ob bok našim sosedom na Zahodu, katero kulturo so so-oblikovali že pred stoletji tudi naši predniki. 

 

 

NAŠA PRISOTNOST NA SOCIALNIH DRUŽBENIH OMREŽJIH:

 

E-MAIL: info@viteski-red.si

KONTAKTNI TELEFON: 031 235 911

NASLOV ZA POŠTO: Viteški red Svetega Jurija / Štajerska cesta 79 / SI – 1231 Ljubljana – Črnuče

 

IBAN: SI56 6100 0002 5365 459

BIC/SWIFT: HDELSI22

Deus et Patria – Deus et Mundus!