Meni Zapri

TRETJEREDNIKI IN VITEŠKI FAMILIJARJI SE RADI VKLJUČUJEJO V ORGANIZIRANO OBLIKO DOBRODELNOSTI

Tretjeredniki so ponosni, da so lahko v podporo in v pomoč vitezom.

Tretjeredniki in familijarji reda so zgodovinski in aktualni “donati reda”, saj so že kot člani srednjeveške viteške bratovščine radi vključevali v podporo viteškemu red, na različne načine. Podpirali so ciljne projekte viteškega reda, tako da so prispevali za red finančna sredstva, pomagali pomoči potrebnim, se vključevali v vojaške akcije reda, gradbene projekte in podobno. 

Njihovi projekti so danes zlasti dobrodelno in kulturno naravnani. Molijo za red in se veselijo veselega oznanila, se družijo na skupnih srečanjih in izletih. A preko nabirke, vsaj enkrat letno (ob prazniku Sv. Jurija ali v času letnih Viteških dni) prostovoljno in srčno darujejo za red.

Organizirana oblika dobrodelnosti, ki jo pod vodstvom viteza komturja, ki je zadolžen za tretjerednike, izvajajo naši najboljši viteški tretjeredniki in familijarji, je v letu 2023 že dobila konkretno obliko. Ustanovili smo namreč posebno redovno dobrodelno ustanovo, ki smo jo poimenovali:

  • VITEŠKA DOBRODELNOST; v katero se že lahko vključujejo člani red in vsi ljudje dobre volje, kot dobrotniki ali podporniki Viteškega reda Svetega Jurija iz Koroške, ki so na tak način v izrazito podporo redu, zato jih v ta namen tudi primerno organizirano vzpodbujamo in nagrajujemo v okviru: FUNDACIJE! 

 

POSTANITE AKTIVNI ALI PODPORNI ČLAN NAŠE IN VAŠE

VITEŠKE DOBRODELNOSTI

Vitez je sočutni bojevnik današnjega časa. In ravno zato, da bomo lažje uresničili vse skupne dobrodelne in socialno – angažirane zastavljene cilje, v okviru Viteške dobrodelnosti, viteški red vsako leto (ob letnem generalnem viteškem kapitlju oz. ob slovesni viteški umestitvi) najbolj zaslužnim dobrotnikom podeljuje posebne zahvalne plakete v treh stopnjah:

  • Bronasti mecen,

  • Srebrni mecen in

  • Zlati mecen.

    Zlati mecen lahko obenem tudi pridobi možnost pridružitve med častne viteze reda.

V Viteško dobrodelnost se lahko vključujejo vsi ljudje dobre volje, naši člani in prijatelji, poslovni partnerji in podjetniki. Še tako skromen prispevek v sklad dobrodelnosti je neprecenljiv dar, s katerim lažje uresničujemo svoje dobrodelne cilje.

Postanete naš mecen, dobrotnik in pristopite v ustanovo Viteške dobrodelnosti: TUKAJ!

Počaščeni bomo, da lahko skupaj viteško uresničujemo dobrodelne cilje našega in vašega viteškega reda!

To, kar ljudi dela ljudi, je sposobnost sočutja in prispevati za dobre cilje. S svojim prispevkom v sklad Viteške dobrodelnosti tudi tretjeredniki (Viteška dobrodelnost) uresničujemo skupne cilje za razvoj viteštva v domovini in svetu! Tretjeredniki prispevajo ob osrednjih slovesnostih Viteškega reda, kot je to praznik Sv. Jurija (spomladi) ali ob shodu reda, to je v v dneh Viteških dni (v jeseni).

Najbolj prvinska realizacija sočutja pa je dobrodelnost kot konkretna pomoč sočloveku v stiski.

Viteški meceni, s projekti v katere se vključujejo dobrodelno, krepijo in vzpodbujano domoljubje, kulturno, poslovno in konzularno sodelovanje v domovini in regiji. In prav ta dobrodelnost je osnova in bistvo delovanja Viteškega reda Sv. Jurija. Cenjeni člani in dobrotniki Viteške dobrodelnost so vedno vabljeni na osredne dogodke, sprejeme in kulturno, konzularno – poslovne prezentacije; ki jih ima Viteški red Sv. Jurija skozi celo leto. Pri vsem tem viteški meceni zasedajo vidna VIP mesta. Člani Viteške dobrodelnosti pa lahko tudi kader koli, brez preizkusne dobe, pod določenimi pogoji, napredujejo v sam Viteški red.

Geslo in vodilo Viteške dobrodelnosti je:  “Dostojanstvo in ljubezen s sodelovanjem!”

 

Prijazno vas vabimo, da skupaj pristopimo k izvedi najboljšega dogodka v regiji: TUKAJ!

“Poslovni – bilateralno dogodek 2025”

Viteški dnevi 2025 pri Gospe Sveti

se bodo odvijali na avstrijskem Koroškem v luči za dosego ciljev našega mednarodnega, poslovno – konzularnega in kulturnega sodelovanja v regiji, v času od petka, 25.04.2025 – do nedelje, 27.04.2025

Dobrodelni dogodek 2024

Viteški red pa ni le v pomoč bližnjemu, pač pa je v konkretno pomoč tudi kulturni in duhovni dediščini našega naroda.

V teh dneh sofinanciramo izdelavo in postavitev oltarne slike svete grofice Linharde Kamenjske, sorodnice Eme Krške.

Sveta Linharda Kamenjska je bila svetnica iz Karantanije in sorodnica sv. Eme Krške, bila je tesno povezana s Slovenci na avstrijskem Koroškem, saj so le oni ohranjali njen spomin.
Bl. Slomšek nam jo je priporočal v molitev. Zavzel sem se in izpeljal zanimiv projekt, s podporo in pomočjo brata kapučina Jožeta Smukavca in podporo Jožeta Kopeiniga, naslikal jo je akademski slikar Gregor Smukovič. Krasila pa bo ravniško cerkev. To je planota nad Hotedršico, v logaški občini. V smeri proti Godoviču, Idriji. V Hotedršici je bil rojen oče Jožeta Plečnika, ki se je z družino naselil v Ljubljani.
Naslikana je z namenom, da bi se k njej priporočali Slovenci, naslednjih generacij, saj so jo Korošci imenovali Usmiljena mati Slovencev. Po dogovoru z Hotenjskim župnikom, jo bomo v prihodnosti, s slovesnostjo postavili v čaščenje v cerkvi sv. Barbare na Ravniku.
Ko bo potekala posvetitev in umestitev navedene oltarne slike vas bomo pravočasno obvestili, da se dogodka tudi lahko organizirano udeležimo.

 

V letu 2024 se nam dobrotniki in vsi, ki želijo sodelovati z našim častitljivim viteškim redom, že lahko javijo vsak mesec na spoznavno – osebno srečanje (po predhodni najavi):

  • Srečanja z viteškimi aspiranti: TUKAJ!
  • Slovesno praznovanje naslovnega praznika Sv. Jurija (jurjevanje, 21. aprila 2024, Sveti Jurij v Slovenskih goricah).
  • Slovenski dan pri Gospe Sveti na avstrijskem Koroškem, 26. maja 2024.

 

PRISTOP MED TRETJEREDNIKE VITEŠKEGA REDA: TUKAJ!

E-MAIL: info@viteski-red.si

KONTAKTNI TELEFON: 031 235 911

NASLOV ZA POŠTO: Viteški red Svetega Jurija / Štajerska cesta 79 / SI – 1231 Ljubljana – Črnuče

IBAN: SI56 6100 0002 5365 459

BIC/SWIFT: HDELSI22

Tudi z nakupom v naši Domoljubni spletni trgovini pripomorem k razvoju domoljubja na Slovenskem!

»Dobrota je naš notranji glasnik in svetovalec. Kolikor poslušamo njen nasvet, toliko imamo notranjega miru in sreče.«

– Anton Trstenjak

 

Domoljubna spletna trgovina: TUKAJ!

Domoljubni izdelki za razvoj in krepitev domoljubja na Slovenskem:  Red črnega panterja!