Meni Zapri

Spoštovani prijatelji in člani naše viteške organizacije,

Slovenija je konec aprila 2013 dobila državotvorni Viteški red, kot so si ga želeli že naši predniki. Verjamemo, da bo red lahko tudi danes garant tradicionalnih vrednot, časti in ponosa, kot ga je vreden starodavni slovenski narod.

Veseli bomo, da se nam pridružite in skupaj z prvimi vitezi oblikujete našo skupno sedanjost, pa tudi prihodnost, za katero moramo upati, da bo srečno in uspešno. Viteški red ima za cilj slovenskemu narodu pomagati pri duhovnemu zavedanju domoljubnih vrednost in po svojih močeh voditi vrsto dobrodelnih in družbeno angažiranih projektov. Dobrodelnost je namreč danes tisto plemenito poslanstvo viteza, ki ga v polnosti opravičuje. Zato nam bo skupaj uspelo!

Temeljne vrednote in cilje ima Viteški reda sv. Jurija, še iz časov 15. stoletja, ko je bilo Avstrijsko cesarstvo na svojem vrhuncu z svojimi moči. Vsem vitezom in damam je enoten pozitiven občutek in izrazit vidik do nacionalnega ali človeško etičnega odnosa, ki ga lahko strnemo v starodavni viteški kodeks. Vitezi so upravljali svojo kneževino s ciljem obrambe dežele in ohranjanja vrednot in izročil Sveto-rimskega cesarstva ter povzdig Avstrijske cesarske družine.  

Cilj slovenskih državljanov se je danes, v modernem času, vnovič uresničil, saj lahko že danes pristopamo v Panevropsko družino, enakopravni, suvereni in ponosni, tudi kot slovenski vitezi in dame reda Svetega Jurija in to kot dediči starodavnih Karantanskih korenin.

Dokazujemo, da Slovenke in Slovenci, kot narod, nismo nič manj vredni od svojih avstrijskih ali italijanskih sosedov. Vsem nam je skupno vodilo, da ohranjamo in nadaljujemo izročilo nekdanjih skupnih “plemenitih” vrednot, iz naše nekdanje skupne avstrijske domovine v okviru lastne in suverene države Slovenije, kot dedinje vrednot Viteškega reda Sv. Jurija, ki je ob svojem času povezoval in čuval izročilo velike Karantanije. Zadnji avstrijski svetniški cesar Karel ga je namreč izročil v varstvo vsem narodom svojega nekoč velikega imperija, tudi Slovencem.

Naše zgodovinsko izročilo je torej bogato in pomenljivo. Usoda za naš danes in jutri pa je v naših skupnih rokah! Velika čast je doletela pripadnike te plemenite bratovščine, saj se jih je že ob ustanovitvi prejel vzdevek “kronani vitezi”. Cesar jim je namreč za zasluge podelil in nato tudi okronal Jurijev rdeči križ. Sam križ pa se v svoji obliki ozira na karantansko dediščino, kar pa namiguje na izročilo, da so redovni predniki tega reda bili člani osebne garde karantanskega vojvode.

Želimo si, da se tudi na Slovenskem nadaljuje izročilo “kronanih vitezov” jurjevcev. V ospredju je vitezu karitativno in dobrodelno poslanstvo, saj je v Sloveniji vedno več ljudi pomoči potrebnih, na vseh področjih. V svoje vrste želimo pritegniti uspešne in uveljavljene Slovenke in Slovence in vse, ki so tega vredni in si zaslužijo, tudi kot nagrado za njihov prispevek k napredku svoje domovine. To naj bi bile osebnosti iz slovenske družbe (kulture, gospodarstva, akademskega življenja, znanosti) vredne “viteštva”, ki s svojim zgledom, delom in poslanstvom lahko bistveno pripomorejo k ogledu domovine v svetu.

Veseli smo vseh prijateljev, ki nam stojite ob strani, podpornikov in novih kandidatov, ki se nam še želite pridružiti. Naše vrednote in cilje želimo približati vsem ljudem dobre volje, tudi mladim, na katerih bo v prihodnje odgovorno breme razvoja naše družbe, da spoznavajo pomen domovinskih ciljev za dobrobit vse domovine, ki na svoj način izražajo ljubezen do domovine, pripadnost in zvestobo.

Z Božjo pomočjo naprej!

Seveda pa je predpogoj za povabilo v Viteški red Svetega Jurija, da se nam predstavite, nas pokličite ali pa nam preprosto pišite.

Glej povezavo: pogoji vpisa v viteški red