Meni Zapri

Od 7. – 9. septembra 2018 bomo izvedli Viteški redovni vikend, ki se bo zgodil na slovenski Obali. Na najboljših lokacijah v Piranu se bo slovenska viteška provinca zbrala, skupaj z vodstvom iz Nemčije ter se posvetila svojemu poslanstvu in okrepila svoje trdno viteško jedro.

Okvirni dnevni red slovesnega dogodka:

V petek 7. septembra 2018 bo čas rezerviran za spoznavno druženje in večerni generalni redovni kapitelj (konvent), ki se bo pričel ob 19.00 uri v Barbara hotelu.

Pred tem pa bo zasedal še Kabinet velikega priorja (ob 18.00 uri).

V ospredju bodo naši novi člani reda pa tudi aktivnosti za mednarodno nadaljnje uveljavljanje našega viteškega poslanstva. Skupaj bomo črpali iz bogate zakladnice zaupanega nam izročila in dediščine, katero spoznavamo danes tudi na Slovenskem.

Podoba viteza iz srednjega veka se je prenesla v novi vek in tudi v 20. in 21. stoletje, še zlasti s popularno kulturo. Viteštvo se uporablja, čeprav vitez v novem veku dobi le pozitivne lastnosti, za katere sploh ni nujno, da jih je imel, kar pomeni, da je idealiziran. Po drugi strani vitezi niso le nosilci vrednot bojevanja, ki se jim pripisujejo kot dediščina. Izobrazba, ki jo je vitez moral imeti, ni bila le vojaška, vitez je moral poznati tudi bonton, moral se je naučiti lepega vedenja do dam. Zelo zaželeno je bilo, da je znal kaj zapeti ali celo zaplesati, dobro je bilo tudi, če se je naučil kakšnega tujega jezika. Moral je obvladati lepo vedenje za mizo ali do drugih. 

“Veliko viteških redov se danes ukvarja s karitativno dejavnostjo, ker nimajo več tiste vloge, kot jo je imel nekoč”, pravi arheolog in zgodovinar Tomaž Nabergoj. “Vloga vitezov se je precej spremenila, kot lahko zasledimo v popularni kulturi, filmih, literaturi … V filmu Gospodar prstanov na primer niso le bojevniki, podobni vitezom iz srednjega veka, temveč tudi atmosfera, obredi, imena. Vse to je Tolkien vpletel v svoje domišljijske knjige, ki marsikatero podobo, idejo črpajo iz srednjeveškega sveta vitezov.” 

A še zmeraj, tudi naša viteška bratovščina prisega in hodi po poti na svojega naslovnega patrona, po katerem se imenuje in se mu priporoča. Kot je bilo za viteza evropskega srednjega veka značilno trojno služenje – je temu tudi danes tako. Vrednote, ideali so bili tisti, ki so morali voditi viteza, če je le bil iz pravega testa. V 12., 13. stoletju so bile vera, upanje in usmiljenje bistvene vrednote, tudi pravičnost, previdnost, vzdržnost in moč. Služil je svojemu gospodu ter krščanskemu bogu, torej je bil Kristusov vojak, in hkrati je služil še izbrani dami (idealizirani), a v praksi to pomeni svojim ljudem in domovini. 

 PROGRAM VITEŠKEGA VIKENDA:

V soboto, 8. septembra 2018 (bilateralni in protokolarni sprejemi, ogledi, duhovno in kulturno dogajanje):

  • ob 10.00 uri sprejem na Občini Piran;

  • 11.15 – sprehodi skozi mesto Piran in ogled znamenitosti, ki vključuje tudi ogled novega stopnišča v zvoniku piranske katedrale Sv. Jurija in prenovljenega muzeja Sv. Jurija, ki obsega zakladnico, lapidarij in arheološko jamo;

  • 12.00 -15.00 Slovensko bratsko druženje na zasebni lokaciji (aperitiv): srečanje slovenske province in vodstva reda pri našemu vitezu Stanislavu Pernatu v Piranu;

  • v popoldanskem času bo slovesna sv. maša ob 17.00 uri, v Minoritskem samostanu Sv. Frančiška, v čast viteškemu redu in njegovemu naslovnem redovnem patronu Sv. Juriju. Ob tej priložnosti bo vodstvo našega viteškega reda umestilo naše nove viteške kandidate, pa tudi nove tretjerednike naše province;

  • po sv. maši bo na sporedu slovesni gala sprejem s svečano večerjo za člane reda, goste in druge visoke povabljence v Art Hotel Tartini.

 

Leta 2014 smo v Piranu že izpeljali nepozaben viteški dogodek.

V nedeljo, 9. septembra 2018 bo po kosilu sklep dogodka in nato še zasebni program druženja.

V veliko veselje nam bo, da se bomo lahko, skupaj z vami, veselili novih vitezov na Slovenskem.

S svojo udeležbo na tem pomenljivem mednarodnem dogodku, ko bomo po štirih letih vnovič gostili naše prijatelje iz domovine in tujine, pa bomo napisali novo poglavje v list naše bogate in žive kulturne dediščine našega naroda. Hkrati pa tudi poglobili medsebojno redovno bratstvo in povezanost.

Verjamemo, da bo dogodek dovolj zanimiv tudi za vas in širšo javnost, saj bo v navedenem “viteškemu vikendu” vrsta veličastnih dogodkov ter tudi dovolj časa za ogled lokalnih znamenitosti in “pokušino” kulturnih užitkov.

V tem času v Piranu poteka tudi Tartini festival, zato bo kulturno dogajanje tu zelo razgibano.

Prosimo za vašo evidentiranje na našem e-naslovu: info@viteski-red.si (tu lahko tudi zveste še več želenih informacij).

Prijazno vabljeni na “Viteški dogodek leta na slovensko Obalo – v septembru 2018”!

…………………………

Dear friends and members of the Knightly Brotherhood of St. George!

We are pleased to inform you that we are preparing a Knight Weekend which is going to take place on the Slovenian coast from 7 – 9 September, 2018 on the Slovenian coast. 

The Holy Mass will be celebrated on Saturday, September 8, 2018, at 5 pm in the afternoon, in the Minorite Monastery of St. Francis, in honour of the Knightly Order and its title patron St. George.

On this occasion the placement of our new Knightly candidates will take place as well as the placement of the third members of our Order.

The leadership team of our Knightly Order will first have a traditional meeting which will be followed by a ceremonial placement and a mass. Our Gala Dinner will take place in the evening, and it will be attended by the members of the Knightly Order and other high-profile guests. There will also be enough time for sightseeing and enjoying a variety of cultural activities. 

Tartini Festival is also taking place in Piran around this time, so there will be plenty of culture and cultural events.

If you are planning to attend our event, we would be grateful if you could confirm your attendance by sending us an e-mail: info@viteski-red.si

Cfr. Silvester Likar, Head of the Slovenian Knightly Brotherhood

 

Prijazno vabljeni torej v Piran – v začetku jeseni – na naš osrednji viteški dogodek leta:

You are cordially invited to attend our Knight event of the year on the Slovenian Coast, and we are looking forward to seeing you in September!