Meni Zapri
Vitezi prosijo za milost novemu vitezu med umestitveno sv. mašo v čast viteški bratovščini in Sv. Juriju.

 

V prvem tednu, od 7. do 9. septembra 2018 smo bili v Piranu po štirih letih ponovno priča umestitvi novega viteza Viteškega reda Svetega Jurija v Sloveniji, tokrat spoštovanega g. Matjaža Kurenta iz Logatca ter dveh tretjerednikov Gianluca Balina iz Kopra ter Kristjana Brozoviča iz Ljubljane.

Vikend je minil v sproščenem in prijateljskem vzdušju, hkrati pa nam je dodal novih moči in zagon v doseganju novih zastavljenih ciljev, ki so pomembni za razvoj Viteškega reda.

Petek, 7. 9. 2018

Prvega dne Viteškega vikenda, v petek 7. septembra 2018, je bil v ospredju redovni konvent, pod vodstvom Velikega priorja, grofa Berga.

Po nastanitvi v hotelu Barbara v Fiesi smo ob 18. uri imeli vsakoletni generalni kapitelj (redovni konvent) v prisotnosti nemške delegacije, pod vodstvom Velikega Priorja Grafa von Berge, soproge Velikega Priorja, zakladnika Paula Biermannsa in redovnega kanclerja Bernharda Collina. Iz slovenskih vrst smo bili na konventu prisotni Prior Silvester Likar, vitezi Andrej Žabjek, Marko Gorše, Matjaž Založnik, Stanko Pernat, tretjerednici Lorena Tirc, Adrijana Kolar ter kandidat za viteza Matjaž Kurent. V ospredju kapitlja so bili vsekakor naslednji koraki in cilji Viteškega reda, v katero spada investitura, ki bo prihodnje leto v sredini aprila v Nemčiji. Po kapitlju smo se prepustili kulinaričnim užitkom v hotelu Barbara, nato je pogovor potekal o aktualnih razmerah v slovenski viteški provinci s ciljem, da svoje poslanstvo pripeljemo na čim višjo raven uresničevanja svojega poslanstva ter o menjavi kanclerja še pozno v noč. V praksi to pomeni, da smo pristopili k oblikovanju sodobnega pravilnika viteške bratovščine, ki ureja vse pogoje pridruževanja in ureja vse tekoče aktivnosti v bratovščini. Novi kancler slovenske province je tako postal vitez g. Stanko Pernat, ki s soprogo trenutno dela in živi v Švici.

 

Sobota, 8.9.2018

Ob 10. uri smo bili na občini Piran prijazno sprejeti s strani podžupanje, spoštovane gospe Vojke Štular, ki si je vzela čas ter nam predstavila zgodovinski razvoj obmorskega mesteca Piran, ki ga že stoletja varuje zaščitnik Sveti Jurij. Ob tej priložnosti so se nam pridružili tudi tretjeredniki. Velikemu Priorju Grafu von Bergi je gospa podžupanja v imenu mesta Piran izročila sliko z znamenitim motivom mesta Piran.

Po sprejemu na občini smo po krajšem ogledu mestnih znamenitosti odšli v zavidanja vredno domovanje našega zvestega viteza g. Stanka Pernata, ki je poskrbel, da se prijetno okrepčamo pred velikim dogodkom v Minoritskem samostanu.

Brez meča pri vitezih ne gre. Tu je trenutek, ko se novi vitez umešča…

Ob 17. uri smo ob spremljavi orgel in flavte izkušenega zakonskega para Krečič vstopili v Minoritski samostan Svetega Frančiška. Slovesnost je s svojim glasom polepšal tudi lokalni baritonist Neven Stipanov. Po maši je sledila umestitev novega viteza gospoda Matjaža Kurenta ter umestitev tretjerednikov Gianluca Balina in Kristjana Brozoviča, ki bosta v  pomoč Viteškemu redu. Mašo je vodil duhovnik Janez Kurbus.

Po umestitvi smo se pomaknili v Art hotel Tartini, kjer smo se prepustili vrhunskim kulinaričnim užitkom izkušenega kuharskega chefa Črta Butula. Seveda tudi med slovesno gala večerjo ni manjkala glasbena popestritev, ki je je priredil baritonist Neven Stipanov.

Nedelja, 9.9.2018

Po zajtrku so se nekateri že poslovili, večina pa se je še prepustila dnevu na plaži v sproščenem druženju, saj nam je vreme izredno stalo ob strani.

Še enkrat se zahvaljujemo vsem vitezom, tretjerednikom, gostom, prijateljem, ki so se udeležili za Viteški red pomembnega dogodka. Zahvalo izražamo tudi častitljivim članom minoritskega samostana v Piranu, zlasti p. Janezu Kurbusu, ki je vodil bogoslužje ter vsem sodelujočim pri sveti maši in celotni prireditvi.

Vsekakor se bomo trudili, da bomo v naše vrste še naprej sprejemali ponosne, samozavestne in odlične viteze, ki se bodo razvijali in živeli častno življenje v duhu Svetega Jurija ter ob enem nadaljevali in dvignili ime in ugled Viteškega reda Svetega Jurija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodatne fotografije si lahko ogledate na naši Fb strani.