Meni Zapri

V starodavnem obmejnem mestu Trier, so se v času naslovnega redovnega praznika, to je od  20. od 22. aprila 2018, zbrali vitezi bratovščine Svetega Jurija iz vseh redovnih provinc Evrope in imeli svoj generalni redovni konvent.  

Slovenska delegacija, pod vodstvom priorja Silvesta Likarja, se je že na predvečer slovenskega dogodka nastanila v hotelu Pieper v Trierju, nato pa so se viteški sobratje podali v neposredno bližino, to je v hotel Klosterschenke, kjer so se odvijale osrednje uradne redovne aktivnosti viteške bratovščine. V hotelu Klosterschenke se je namreč v petek, 20. aprila 2018, ob 18.00 uri že pričel redovni konvent.

 

Novi slovenski vitez živi in dela v alpskem kulturnem krogu 

Slovenci smo ponosno tujim sobratom predstavili našega novega viteškega kandidata, gospoda Stanislava Pernata, ki živi in dela v Švici. Svoje novo bivališče pa si je, s svojo življenjsko sopotnico, uredil tudi v Piranu, kamor se v bližnji prihodnosti namerava preseliti. Ravno Piran, katerega zaščitnik je tudi Sv. Jurij, je našega novega sobrata, navdihoval, da se je pogumno odločil hoditi po poti tega veličastnega zaščitnika plemenitosti in vsega viteškega. Življenje je posvetil športu in inženirski znanosti, obenem pa bo danes lahko, kot novi vitez reda Sv. Jurija, po svojih najboljših močeh, pomagal k razvoju in uveljavljanju naše slovenske viteške province.

Redovni generalni kapitelj je bil prvega dne

Redovni kapitelj se je dotaknil vseh ključnih področjih redovnega življenja. Slovenska viteška provinca je še naprej odločena, da pospešeno gradi medsebojni most sodelovanja in utrjevanja naše suverene viteške zgodbe in v kulturo in dobrodelnost vpeto skupno poslanstvo. Kapitelj je tudi sprejel sklep, da bo naslednja viteška umestitev in generalni kapitelj (2019) v Sloveniji.

Sprejem na občini in ogled mestnih znamenitosti

V soboto, 21 aprila je bil na programu dopoldanski obisk mestne hiše. Gospod Wolfram Leibe, župan mesta Tier, je za viteško bratovščino Sv. Jurija pripravil nadvse lep sprejem.  Sprejem se je začel s penino in s pozdravnimi besedami ter s predstavitvijo bogate mestne kulture in pomembno zgodovinsko vlogo Trierja vse do danes. Vitezi so se tudi vpisali v častno knjigo gostov mesta Trier in si nato ogledali še mestno hišo. Dopoldne se je kmalu prevesilo v popoldne, ko je sledil še ogled mestnih znamenitosti.

Slovesna viteška umestitev je bila zvečer pri benediktincih v Trierju

V poznem sobotnem popoldnevu, ob 17.00 uri, se je nato obhajala slovesna sv. maša v čast Sv. Juriju z investituro novih vitezov. Bogoslužje in umestitev novih vitezov je potekalo v benediktinski opatiji Sv. Matije v Trierju. Ob tej priložnosti so bili slovesno umeščeni štirje novi viteški kandidati, med njimi tudi kandidat iz slovenske viteške province.

 

Slovesna gala večerja

Po bogoslužju v čast Sv. Juriju, ki so ga opravili menihi benediktinci, je bila zvečer v hotelu pripravljena še slovesna gala večerja za vse povabljene, viteze in goste.

V nedeljo, 22. aprila smo se slovenski vitezi, po zajtrku, odpravili še na krajšo ekskurzijo v Veliko vojvodstvo Luksemburg.