Meni Zapri

Generalni kapitelj viteškega reda s slovesno viteško investituro je potekal v Postojni, od petka, 8. septembra, do nedelje, 10. septembra 2023, v duhu »duhovne in kulturno – zgodovinske dediščine Viteškega reda Svetega Jurija iz Koroške za slovenski narod in domovino.«

Vsem udeležencem in sodelujočim na našem viteškega shodu 2023 v Postojni izrekamo prisrčno zahvalo!

“Našim novim redovnim vitezom in dami iskreno čestitamo za njihovo viteško čast, v želji, da naj pogumno hodijo po skupni poti Svetega Jurija in doživljajo veliko milosti pod njegovim zmagovitim plaščem!”

Letošnje temeljno vodilo kapitlja nakazuje na naše viteško izročilo, saj smo se vsi člani viteškega reda, skupaj z vsemi ljudmi dobre volje, trudili za utrjevanje Božjega kraljestva na zemlji in ohranjanje zaklada vere in viteških vrednot med nami. Odločamo se tako obliko smernic delovanja, da odraža aktualnost našega reda in obenem krepi duhovno poslanstvo, poleg našega dobrodelnega, socialnega in družbenega angažiranja v družbi.

Letos so se viteški dnevi odvijali v domačem vzdušju in sproščenosti

Odločili smo se za pristno domače vzdušje, kar pomeni tudi odlično domačo hrano in pijačo ter sproščenost, ki je lahko ponudi le postojnska domačija z več stoletno tradicijo. Osrednje dogajanje viteškega in redovnega kapitlja smo kombinirali tudi z obiskom in ogledi kulturnih in naravnih znamenitosti regije.

Okvirni program letnega zbora viteškega reda je bil sledeči:

  • V petek, 8. septembra 2023: smo se zbrali na Smrekarjevi domačiji, in se ob 17.30 uri že imeli generalni kapitelj reda, ki je trajal vse do 20.00 ure, ko smo imeli skupno večerjo.
  • V okviru kapitlja so bile na dnevnem redu tudi vsebine za zagon VITEŠKE DOBRODELNOSTI, ki smo jo tega dne tudi sprejeli in potrdili; za cilje dobrodelno, duhovno, kulturno in socialno angažiranih vsebin, saj se v Viteško dobrodelnost že lahko vključujejo vsi člani reda pa tudi zunanji podporniki in prijatelji naše viteške bratovščine. 
  • V soboto, 9. septembra 2023, ob 10.00 uri smo imeli srečanje z vodstvom lokalne skupnosti Postojna. Po dvostranskem srečanju, kjer nas je prijazno sprejel podžupan občine gospod Andrej Poljšak, je sledil še ogled znamenitosti Notranjskega muzeja in bilateralno delavno kosilo.

 

  • V soboto zvečer, ob 18.00 uri je bila v župnijski cerkvi sv. Štefana v Postojni slovesna sveta maša v čast Sv. Juriju z viteško investituro letošnjih novih vitezov in dam Reda Svetega Jurija, ki jo je daroval domači župnik mag. Jožef Koren, ob somaševanju župnijskega vikarja Tilna Kocjančiča in benediktinskega nadopata p. Edmunda Wagenhoferja.

  • Pri sveti maši so sodelovali člani viteškega reda, v prvi vrsti viteški aspiranti, ki so bili ob tej priložnosti tudi slovesno umeščeni v red. Za izredno lepo kulturno obarvano liturgično slavje je poskrbel domači župnijski zbor, solisti in glasbeniki, ki so pod taktirko Žive Volk izvedli doživeto duhovno glasbo, tako da so se “svete skrivnosti” kar najbolj dotaknile src vseh udeležencev.
  • Po sveti maši, ob 20.00 uri smo se udeležili gala sprejema za nove viteze in visoke goste reda v Smrekarjevi domačiji:

a) od 20.00 ure do 21.00 je bil na najprej na sporedu degustacijski sprejem s hišnimi dobrotami in hišnim vinarjem (podstrešni domači prostor);

b) po 21.00 uri (osrednja dvorana) je sledila gala večerje z glavnim menijem in sladica, uradni kulturni del s podelitvijo viteških listin in priznanj zaslužnim gostom.  Ponosni smo, da smo lahko ob tej priložnosti podelili posebne plakete našim prvim mecenom (dobrotnikom) “Viteške dobrodelnosti” našega viteškega reda. Nadaljnje druženje in zabava zbranih je ves čas  potekala v veselim vzdušju, ob prijetni glasbi, v pozne večerne ure, seveda ob dobri pijači in jedači.

  • V nedeljo, 10. septembra 2023: sklep dogodka in ogled znamenitosti po želji gostov.

USPEH VITEŠKEGA KAPITLJA SMO LETOS ZAUPALI V PRIPROŠNJO SLOVENSKI SVETNICI SVETI EMI IZ KRKE, TAKO DA SMO S SKUPNIMI MOČMI LAHKO PRIPRAVILI NAJBOLJŠI VITEŠKI SHOD DO SEDAJ:
Gospod, naš Bog,
na priprošnjo svete Eme (Heme) iz Krke
nam podéli tako močno ljubezen do tebe,
da ti bomo ostali zvesti kakor ona
v vseh preizkušnjah in težavah življenja.
Po našem Gospodu, Jezusu Kristusu, tvojem Sinu,
ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj.

Predstavitev dogodka s slikami in medijskimi opisi si lahko ogledate v fb skupini: Viteški dnevi 2023 v Postojni