Meni Zapri

 SLOVESNOST PATROCINIJA V DOLINI PRI TRSTU

Vse za večjo slavo Božjo smo se z velikim veseljem udeležili svečanosti ob 1050. obletnici farnega in občinskega zavetnika sv. Urha v Dolini pri Trstu.
Bogato praznično popoldne se je v petek, 7. julija 2023, začelo s procesijo iz srednjeveške cerkve sv. Martina nad Dolino v smeri prafarne cerkve posvečene svetemu Urhu.
Vsem je bila v veliko veselje prisotnost njeg. eksc. tržaškega škofa msgr. Henrika Trevisija, ki je ob vrsti domačih in tujih duhovnikov predsedoval veličastnemu bogoslužju. Štiri cerkvene prapore iz 18. stoletja so pospremili ponosni vaščani, slovenske narodne noše iz Brega, pa tudi vitezi Viteškega reda Božjega groba v Jeruzalemu, in seveda naši kronani vitezi Reda Svetega Jurija iz Koroške ter italijanski templarski vitezi.
Kljub molku zvonov glavnega zvonika župnijske cerkve (ki jih je tržaško tožilstvo januarja 2022 zaseglo) so prihod procesije pozdravili zvonovi bližnjega zvonika cerkve sv. Martina. V čast svetemu Urhu so pripadniki možnarskega društva iz Kamne Gorice po skoraj stoletnem zatišju, ponovno obudili tradicijo streljanja z možnarji iz gradu Svetega Socerba nad Dolino.

Prihod sprevoda v dolinsko cerkev je pospremil zvok dolinskih orgel, ki je oznanjal začetek pontifikalne sv. maše, ki jo je v slovenščini in italijanščini daroval gospod tržaški škof. Škof Trevisi je v homiliji poudaril, da se je treba zbrati v molitvi in iskreno odpreti srce: »Potrebujemo Gospoda, Gospoda, ki nas rešuje vsega tega zla, tega bitja drug proti drugemu. Tudi družine so vedno bolj v konfliktu: očetje proti sinovom in sinovi proti očetom, moški proti ženskam in ženske proti moškim.«

Slovesnega jubilejnega praznovanja svetega Urha so se udeležili tudi številni predstavniki krajevnih oblasti. V imenu deželnega glavarja Massimiliana Fedrige je deželno vlado zastopal deželni odbornik Pierpaolo Roberti, mestno občino Trst je zastopal tržaški župan Roberto Dipiazza, Ministrstvo za kulturo deželni ravnatelj Luca Caburlotto, Generalni konzulat Republike Slovenije konzul Peter Golob, dolinsko občino pa odbornika Sormani in Štokovac.

Peto mašo so izvajali cerkveni pevski zbor iz Mirna pri Novi Gorici, CPZ iz Doline pod vodstvom in orgelsko spremljavo prof. Mirka Butkoviča – naslovnega organista koprske stolnice.

Med bogoslužjem je tržaški škof blagoslovil obnovljen baročni tabernakelj znanega beneškega umetnika iz 18. stoletja, Francesca Robbe, dejavnega med drugim tudi v Ljubljani. Deželni odbornik Roberti je po končanem bogoslužju izjavil, da je praznik svetega Urha v Dolini starodavni dogodek, ki predstavlja pomembno identiteto naše zgodovine in kulture, ter dodal: “Ta praznik se odvija vsaj že 1050 let v prostoru, ki ima izredno zgodovinsko vrednost: dolinska prafarna cerkev, je bila sedež druge najobsežnejše prafare tržaške škofije, ki še vedno hrani neprecenljivo bogat zgodovinski arhiv. Gre za dediščino, ki je sestavljena iz šeg in običajev, kot iz zgodovinskih, umetniških in kulturnih pričevanj, ki so se sčasoma ohranili skozi stoletja zahvaljujoč se hvalevredni predanosti celotne skupnosti.«

Za ljubitelje slovenske narodne glasbe, se je večer nadaljeval na cerkvenem obzidju, pod mogočnim zvonikom, s celovečernim koncertom Orkestra slovenske vojske pod vodstvom Aljoše Deferija. Orkester, ki velja za enega izmed najboljših v Sloveniji, je za priložnost izvedel celovečerni program najlepših melodij iz slovenske narodno-zabavne zakladnice, od ansambla bratov Avsenik, ansambla Lojzeta Slaka, Alpskega kvinteta, Franca Miheliča in še drugih.

Praznik je potekal v organizaciji Tržaške škofije, dolinske župnije in srednjeevropskega inštituta Josip Pangerc ter pod pokroviteljstvom Generalnega konzulata RS v Trstu, Sveta Slovenskih Organizacij in Ministrstva za Obrambo Republike Slovenije.

Omnia Ad Majorem Dei Gloriam
PREASVLIS AVGUSTANI VLDARICI HONOREM.
Sancti Uldarici, episcopi Augustae, patroni ecclesiae parochialis Dolinae, ora pro nobis!