Meni Zapri

“Viteški dnevi 2022 na Ptuju” 

so letos potekali od petka, 23. septembra do nedelje, 25. septembra 2022, v duhu »trajne prisotnosti in povezanosti našega Viteškega reda Svetega Jurija iz Koroške z Lihtenštajnsko knežjo družino.«

Ob tej priložnosti sta starodavno Jurijevo mesto Ptuj in našo viteško bratovščino, s svojim obiskom počastila naš novi Veliki komendator S.D. princ Nikolaus von und zu Liechtenstein, patron in zaščitnik viteškega reda ter njegova soproga I.K.H. princesa Margaretha von und zu Liechtenstein. 

Pridružil se nam je tudi njun sin princ S.D. Josef-Emanuel von und zu Liechtenstein, ki je postal vitez komtur Viteškega reda Svetega Jurija iz Koroške. Naj omenimo, da je njun sin princ Josef-Emanuel von und zu Liechtenstein tako Lihtenštajnski princ po očetu, in obenem še dvokratni princ iz Luksemburga in Belgije, po materini strani.

Viteški red je že v petek, 23. septembra opravil svoj vsakoletni kapitelj, ki so se ga udeležili vsi člani viteškega reda, vitezi, familijarji in aspiranti.

 

Naslednjega dne, v soboto, 24. septembra dopoldne, pa se je županja Mestne občine Ptuj gospa Nuška Gajšek srečala s knežjo družino in vitezi na bilateralnem sprejemu na Ptujskem gradu.

Princ Nikolaus je ob srečanju povedal, da kljub temu, da je Slovenijo v preteklosti obiskal že nekajkrat, Ptuja doslej še ni spoznal, a je izjemno lepo mesto: “Ptuj pa ima tudi veliko zgodovinskih povezav z našo družino in nam bližnjimi družinami. In lepo je videti, da se mesto tako lepo razvija.”

Knežja družina je sicer edina preostala linija Habsburžanov, ki še danes uspešno vlada. Babica obstoječega vladarja Hansa-Adama II. in princa Nikolausa je bila namreč polsestra prestolonaslednika Franca Ferdinanda, ki je bil leta 1914 ubit v Sarajevu in nečakinja avstrijskega cesarja Franca Jožefa I. “Še vedno smo zelo blizu s Habsburžani, njihovo družino in to so korenine, zaradi katerih smo zgodovinsko povezani tudi s Slovenijo. V Liechenstainu pa je v preteklosti delalo tudi veliko Slovencev, ki so pomagali zgraditi državo, kakršna je danes,” je še dejal princ Nikolaus in zagotovil, da se bo njihova družina v Slovenijo še vračala, saj imajo tu prijatelje, veselil pa se je tudi ogleda čudovitega in edinstvena ptujskega gradu in mesta. Več: TUKAJ!

Knežja družina se je po ogledu gradu in mesta odpravila še na bilateralno kosilo.  Osrednji dogodek pa se je odvil zvečer ob 18. uri v cerkvi sv. Jurija na Ptuju, kje je bila slovesna sveta maša z investituro oziroma umestitvijo letošnjih viteških kandidatov in komturjev Viteškega reda Svetega Jurija iz Koroške, tudi umestitvijo in imenovanjem princa Nikolausa za Velikega komturja reda in postavitvijo princa Josefa-Emanuela za komturja viteza. Več: TUKAJ!

Po liturgičnem slavju je viteški red priredil še slavnostni sprejem in gala večerjo v Minoritskem samostana na Ptuju za povabljene visoke goste, člane reda in v prvi vrsti za vse nove člane viteškega reda.

Glavni cilj našega viteškega reda je delo za dobro družbe, hkrati pa vitezi predstavljajo živi del kulturne in zgodovinske dediščine slovenskega naroda, ki s svojo prisotnostjo bogati narodovo kulturo in ohranja spomin njegove zgodovine.

Visok obisk lihtenštajnske knežje družine: TUKAJ!

Priporočimo vse naše nove viteze in komturje, ki si na Ptuju letos doživeli čast viteštva, da jih pod svojim viteškim plaščem varuje in vzpodbuja zmagoviti Sveti Jurij, ki že stoletja ohranja tudi naš viteški red! 

Naj jih vzpodbuja in opogumlja za vse dobro in plemenito v okviru našega Viteškega reda Sv. Jurija in Viteške bratovščine familijarjev. 

Vitezi in dame namreč s svojim delom živijo plemenite modrosti viteškega poslanstva, si prizadevajo za dobro in za napredek. In še zmeraj prisegajo na viteške vrednote, kot so osebna poštenost, čast, srčnost in pogum, vera, upanje in ljubezen in etičnost in spoštovanje.

V svoje vrste vabimo vse dame in gospode, ki jim je viteški ideal blizu, in če spoštuješ bližnjega in moralno – etične vrednote ter želiš po njih še bolj aktivno živeti, te vabimo, da se nam že danes pridružiš: TUKAJ!

Več na družbenem omrežju: Viteški red Svetega Jurija iz Koroške