Meni Zapri

Redovni viteški dan v "slovenski Toskani"

Goriška Brda, 29. – 31. oktober, 2021

VITEŠKI KONEC TEDNA V GORIŠKIH BRDIH 2021
 
Skupaj smo oživljali zgodovino
 
Vitezi Jurjevci, ki jih je cesar v 15. stoletju postavil za obrambo proti Turkom, smo letos pripravili v GORIŠKIH BRDIH VITEŠKE DNEVE!
 
Osrednji dogodek slovenskih vitezov se je odvil to jesen na meji z Italijo, v Brdih, ki velja tudi za “slovensko Toskano”, saj se ta slikovita krajina odlikuje, in je močno presegajoča, na vseh področjih, od kulturnih, duhovnih do turističnih in kulinaričnih doživetij. 
 
Srednjeveški viteški red Sv. Jurija, ki izhaja iz Koroške, te starodavne pradomovine slovenskega naroda, se je v soboto, 30.10.2021, v okviru osrednjega dogodka, v Slovenski Toskani, predstavil krajanom Brd, vsem gostom, prijateljem in obiskovalcem.
 
Letošnje “viteške dneve jurjevcev” smo umestili v okolje, kjer domuje bogata kulturno zgodovinska dediščina. Brda so bila upravičeno idealen gostitelj našega srednjeveškega reda in vseh, ki jih navdušujejo plemenite viteške zgodbe. Vsem, ki so po svojih najboljših močeh pomagali sooblikovati, ta nadvse pomenljiv dogodek, smo nadvse hvaležni. Slovesnost viteške umestitve se je odlično dopolnjevala s kulturno in turistično krajino, kjer smo bivali.
 
“Že v petek smo vitezi imeli v Hotelu San Martin, v Šmartnem, svoje vsakoletno zborovanje (kapitelj).”
 
Naslednjega dne, v soboto, pa so bili v ospredju novi redovni vitezi, katere smo povzdignili med polnopravne člane te starodavne bratovščine, to je med viteze.
 
“Skupaj nazdravimo Viteškemu redu, članom reda, ki že stoletja hodijo po poti viteških vrednot in njim lastne karizme. Pozdravljamo vse Slovence, ki sledijo viteškemu poslanstvu v domovini in svetu!”
 
Zbrali smo se v čast in slavo Svetemu Juriju, kar je bilo za vse lep in nepozaben dogodek, tako rekoč; živo dogajanje srednjeveškega časa, ko vnovič oživljamo duha reda in skupnosti, s ciljem, da se “svete skrivnosti” tudi danes še kako lahko dotaknejo naših src. Letos je bilo še prav slovesno, saj je Viteški red bogatejše za lepo število novih vitezov, za eno viteško damo in familijarja.
 

Slovesna sveta investiturna mašam, v čast in slavo Svetemu Juriju, je bila za vse lep in nepozaben dogodek, tako rekoč; živo dogajanje srednjeveškega časa, ko vnovič oživljamo duha reda in skupnosti, s ciljem, da se “svete skrivnosti” tudi danes še kako lahko dotaknejo naših src. Sveto mašo je daroval je daroval domači župnik, ob asistenci vitezov in ministrantov. Slovesnost pa ne bi mogla biti v polnosti brez izvrstnega domačega cerkvenega zbora in pevcev, pod vodstvom organistke in zborovodkinje gospe Gabrijele Mugerli.  

Ob tej priložnosti smo se letos predstaviti vsem ljudem dobre volje iz Goriških Brd, ki si si ta slovesni dogodek lahko ogledali tudi v živo. Po sveti maši smo se nekoliko zadržali tudi ob pogostitvi in degustaciji domačih dobrot, za katere so poskrbel domači farani in pridne gospodinje, za rujno kapljico pa gre velika zahvala Kleti Brda.

Zvečer je Viteški red pripravil še svečani sprejem in gala večerjo v Vili Vipolže, v čast novim članom viteškega reda, katerega so udeležili tudi številni tuji gostje. Veliki balijan mojster in prior je ob tej priložnosti podelil novim vitezom listine o imenovanju v viteški red, pet oseb je prejelo tudi častna redovna priznanja za zasluge.

 
Vsem iskreno čestitamo za pristop v bratske vrste Viteškega reda, ki ga že stoletja ohranja in čuva zmagoviti Sveti Jurij!
 
Osrednji sobotni program, 30.10.2021, je bil sledeči:
 
1)
“DOPOLDNE”, občina Brda
v dopoldanski uri (10.00) bilateralni program pri županu občine Brda, sprejem v Kleti Brda, Dobrovo; degustacija.
 
(2)
“POPOLDNE”, srednjeveška cerkev Sv. Martina v Šmartnem:
– zbiranje in procesija z ljudstvom pred sv. mašo (ob 17.30 uri)
– popoldanska sv. maša (18.00) v čast Sv. Juriju s slovesno viteško investituro (Šmartno);
– Srečanje z verniki in obiskovalci po sv. maši, trg pred cerkvijo, degustacija (19.30).
 
(3)
“ZVEČER”, Vila Vipolže
večerni gala sprejem z večerjo za redovne člane, prijatelje in povabljene visoke goste (Vila Vipolže):
– ob 20.15 uri SPREJEM GOSTOV;
– ob 20.30 STREŽENA VEČERJA, protokol s kulturnim programom;
– ob 22.30 vodena degustacija.
 
Že vabimo na naslednji Viteški shod za leto 2022, ki bo na Ptuju in njegovi neposredni okolici.
 
Deus et Patria – Deus et Mundus!
 

Kontakt: info@viteski-red.si

Galerija

Želim postati član viteškega reda