Meni Zapri

Njeg. eksc. Franca Mikša, veleposlanik RS v Švici in kneževini Lihtenštajn je v petek, 5. maja 2017, obiskal Združenje Slovensko-lihtenštajnskega prijateljstva in njihovega predsednika Silvestra Likarja, priorja Viteškega reda Sv. Jurija.

Visokega gosta so sprejeli v prostorih viteškega kluba v Celjskem domu, kjer so diplomat mag. Franc Mikša, prior Likar, ob prisotnosti članov Organizacijskega odbora za obisk Lihtenštajnskega princa v Deželi Celjski, ob 11:00 uri, imeli tiskovno konferenco, pred poletnim obiskom Lihtenštajnskega princa.

Na konferenci so podrobno predstavili program ob obisku, ko bo 28. avgusta 2017, prvič v zgodovini samostojne Slovenije, uradno obiskal Deželo Celjsko, zastopnik Lihtenštajnske knežje družine S.D. Nikolaus von und zu Liechtenstein s soprogo.

Princ Nikolaus in drugi visokih gostje se bodo mudili v Celju in Rogaški Slatini, v dneh od 28.-29. avgusta 2017.

Dotaknili so se tudi medijske prezentacije, ki bo v hotelu pred osrednjim dogodkom, le-ta pa bo v obliki gala slovesnosti v kristalni dvoranu Grand hotela Rogaške. Veleposlanik in prior reda sta predstavila vizijo in poslanstvo Slovensko-lihtenštajnskega poslovnega kluba, ki bo tega dne tudi slovesno razglašen in pomen tega visokega obiska za sam Viteški red Sv. Jurija iz Karantanije, pa tudi za lokalno skupnost Deželo Celjsko in Slovenijo.

OSREDNJE TEME KONFERENCE

Princ Nikolaus velja za prvega moža knežje diplomacije in je v času slovenske osamosvojitve igral veliko vlogo za mednarodno priznanje Slovenije v Evropi in svetu. Takratni 1. predsednik osamosvojitvene vlade g. Lojze Peterle in predsednik države g. Milan Kučan sta se pri njemu uspešno prizadevala, da je naša domovina, tudi ob njegovi podpori, postala mednarodno priznana in suverena država. Ob tej priložnosti je princ tudi izrazil željo, da bi mu bilo v veselje, srečati se z takratnimi akterji slovenske suverenosti. Navedena državnika Organizacijski odbor združenja tudi vabi na osrednji slovesni gala dogodek, ki bo v Rogaški Slatini.

Osrednji dnevni obisk bo medijsko spremljan na območju Mestne občine Celje, kjer se bo princ z delegacijo mudil na uradnem obisku pri županu občine in ogledu mestnih znamenitosti. Gre tudi za izkazano priznanje vsem članom Viteškega reda Sv. Jurija iz Karantanije, saj le-ta predstavlja še naprej aktivni del žive kulturno – zgodovinske dediščine, ki je lastna slovenskemu narodu. 

Večerno dogajanje pa se bo odvijalo v Rogaški Slatini, kjer se bodo na gala slovesnosti slavile lokalne skupnosti Dežele Celjske in podjetniški krog uspešnih, saj bo ob tej priložnosti tudi uradno razglašen Slovensko – Lihtenštajnski poslovni klub, kot nova moč medsebojnega poslovnega sodelovanja. V imenu lokalnih skupnosti Dežele Celjske bo visokega gosta pozdravil župan Rogaške Slatine, sledile bodo tudi zdravice drugih visokih gostov. Gostje bodo deležni vrhunske kulinarike in kulturnega užitka. Gala dogodek se bo v večernem trenutku prevesil tudi v gala ples.

Naslednjega dne, 29. avgusta 2017, pa bodo povabljeni gosteje in člani viteškega reda prisostvovali zajtrku s princem, ki jo bodo polepšali mladi na citrah iz  glasbene šole Rogaška Slatina. Nato sledi še krajši ogled lokalnega podjetniškega inkubatorja. 

Prihod princa Nikolausa v Slovenijo pomeni korak bližje k večji slovenski enotnosti in razumevanju, da v sodelovanju za dobro in sledenju pozitivnim razvojnim ciljem, v duhu slovenske pomladne odločitve za suverenost, zaživimo bolj ponosno in medsebojno bratsko povezani v skupnem alpskem kulturnem krog, ki ga živimo.

Po konferenci je potekalo še druženje z mediji, v  popoldanskih urah pa so visoki gost veleposlanik mag. Mikša in člani združenja pridobivali lepe vtise o knežjem mestu še ob ogledu osrednjih Celjskih znamenitosti.

Da smo navedenega dne primerno informirali medije in ciljno javnost ter pripravili kvalitetni vzporedni program konference, gre zlasti prisrčna zahvala članom Organizacijskega odbora za pripravo obiska Lihtenštajnskega princa v Deželi Celjski. V  prvi vrsta sta to viteška tretjerednika Adijana Kolar in Nejc Bedrač, ki je ob tej priložnosti v javnosti predstavil tudi obnovljene spletne strani združenja.

Veselimo se vseh prijateljev in gostov s katerimi se bomo lahko družili ob obisku Lihtenštajnskega princa v Celju in Rogaški Slatini. 

V naslednjih dneh bomo namreč že evidentirali goste za osrednjo slovesnost, za katero verjamemo, da bo vsem ostala v najlepšem spominu.

Prijazno vabljeni, da se poleti vidimo v Rogaški Slatini!