Meni Zapri

PATROCINIJ PRI SVETEM BENEDIKTU V SLOVENSKIH GORICAH

V nedeljo, 7. julija 2024, ob 10.00 uri dalje, je bilo nadvse slovesno pri sv. Benediktu v Slovenskih goricah, kjer je potekalo župnijsko žegnanje, hkrati pa je bil to tudi pomenljiv praznik za celotno lokalno skupnosti, to je Občino Benedikt, katere patron je namreč sv. Benedikt, ki je obenem tudi veličastni zavetnik Evrope.
Celotno občestvo župnije je stopilo skupaj, kot en mož; mladi, možje, dekleta in žene, so pripravili, pod vodstvom domačega župnika in dekana, gospoda Marjana Rola, so pripravil res lep dogodek. Izkazali so se vsi člani župnijskega pastoralnega in gospodarskega sveta, pa tudi Občina Benedikt.
Glavni maševalec, to je voditelj bogoslužje je bil mag. Karlo Bončina, ki je škofov vikar in duhovnik za Slovence v Italiji. Vikarju so se pridružili tudi nekateri duhovniki iz bližnje okolice in diakon.
Viteški red Svetega Jurija iz Koroške se je z veseljem odzval na povabilo gospoda dekana ter na dogodek patrocinija poslal svojo delegacijo. Člani reda, vitezi in dama, so obenem tudi sodelovali pri bogoslužju. Ob sklepu slovesnosti so se vitezi zbranemu vernemu občestvu tudi še prav posebej predstavili. Nato pa se je slovesnost še veselo nadaljevala v zabavnem in sproščenem prazničnem druženju.
Župnija sv. Benedikt v Slovenskih goricah se nahaja v Občini Benedikt, ki leži v SV delu Slovenije in se razprostira po osrednjem delu Slovenskih goric.
Prva predhodnica sedanje cerkve sv. Benedikta (zavetnik je sv. Benedikt, opat) spada med najstarejše na slovenjegoriškem območju. V sredini 11. stoletja je bilo staro cerkveno poslopje zamenjano z večjo, zidano zgradbo, ki danes predstavlja srednjo cerkveno ladjo. Zgradba je bila narejena v romanskem slogu, na njo pa je bil v 12. stoletju prizidan stolp, ki je v gotskem slogu.
Cerkev sv. Benedikta je danes triladijska zgradba ter je v celoti obokana, kar je posledica postopne razširitve. Poznogotski prezbiterij je bil k romanski ladji prizidan v 16. stoletju, v drugi polovici 19. stoletja pa so prizidali stranski ladji.
Ogled videa: TUKAJ!
Še nekaj fotografij iz žegnanja in slovesna sv. maša na čast Sv. Benediktu / Občina Benedikt:
Sveti Benedikt prosi za nas!