Meni Zapri

Sprejem v knežjem mestu Celje

Deželo Celjsko sta v ponedeljek, 28.8.2017, obiskala lihtenštajnski princ Nikolaus von und zu Liechenstein in soproga Margaretha, ki izhaja iz Luksemburške knežje družine. Obiskala sta Celje in Rogaško Slatino, kjer je princ Nikolaus uradno odprl tudi Slovensko–lihtenštajnski poslovni inštitut.

Prvi mož diplomacije Kneževine Lihtenštajn, princ Nikolaus, je s soprogo Margaretho prišel na obisk v Slovenijo na povabilo Združenja slovensko–lihtenštajnskega prijateljstva, ki ga vodi prior Silvester Likar. To je bil prvi obisk visokega gosta v Celju in Rogaški Slatini. V Celju ga je sprejel celjski župan Bojan Šrot skupaj s predstavniki Viteškega reda Svetega Jurija iz Karantanije na čelu z Urošem Kovšco.

 

Deželi tudi zgodovinsko povezani

Barbara Celjska, hči celjskega grofa Hermana, je bila namreč poročena s Sigismundom Luksemburškim, princesa Margaretha pa je najmlajša hči luksemburškega kneza. Tako si je prinčevski par še s posebnim zanimanjem ogledal znamenitosti Celja. Po ogledu se je princ vpisal v knjigo častnih gostov mesta, župan Bojan Šrot pa jima je izročil protokolarno darilo, kelih Barbare Celjske, delo priznanega oblikovalca Oskarja Kogoja. Čeprav je bil obisk v prvi vrsti namenjen krepitvi prijateljskih vezi, pa je imel tudi poslovno noto.

 

 

Gala slovesnost v Rogaški Slatini

Iz Celja so se visoki gostje odpeljali v Rogaško Slatino, kjer je princ na slovesni večerji v Kristalni dvorani Grand hotela Rogaška uradno odprl ustanovljeni Slovensko–lihtenštajnski poslovni inštitut.

Ob 18. uri je v prostorih novinarske sobe potekala tiskovna konferenca v družbi najvišjih gostov. Novinarsko konferenco je povezovala gospa Branka Aralica. V ospredju dogajanja je bil častni gost princ Nikolaus von und zu Liechtenstein, ki je novinarjem podal svoje mnenje o obisku Dežele Celjske, pomenu ustanovitve novega Slovensko-lihtenjštanjskega poslovnega kluba za regijo in širše med Kneževino Liechtenstein in Slovenijo. Prior Silvester Likar je predstavil vlogo Slovensko-lihtenjštanjskega združenja in poslovnega kluba, kanzler Uroš Kovšca pa vlogo Viteškega reda sv. Jurija iz Karantanije. Visoki gosti iz Liechtensteina je namreč s svojim obiskom tudi počastil sam Viteški red.

Ob 19. uri so se gostje za gala slovesnost začeli zbirati v stebriščnih arkadah Kristalne dvorane ob kozarcu penine.

Ob 19.30 pa je vodstvo Viteškega reda in Slovensko-lihtenjštanjskega združenja pripravilo sprejem vseh gostov v Kristalni dvorani. Fanfare so naznanile prihod visokih gostov: slovenski veleposlanik v Švici in Lihtenštajnu: Njegova ekscelenca mag. Franc Mikša z ženo Amalijo Jelen Mikša in nato še osrednjega častnega gosta Njegovega visočanstva princa Nikolausa von und zu Liechtenstein in Njenega kraljevskega Visočanstva princesa Margaretha von und zu Liechtenstein. Prior Silvester Likar in kanzler Uroš Kovšca sta v imenu organizatorjev pozdravila izbrane goste. Nato je besedo v imenu lokalne skupnosti prevzel župan Rogaške Slatine.

Slatinski župan mag. Branko Kidrič, ki je ravno v teh dneh podpisal pogodbo o gradnji sodobnega Podjetniškega centra v Rogaški Slatini je v nagovoru gostom predstavil tradicijo zdraviliškega turizma in sodoben utrip Rogaške Slatine ter jo postavil ob bok Baden Badnu in Karlovim Varom.

Sledile so državne himne in zdravice. Nato sta besedo dobila častni gost princ Nikolaus in veleposlanik gospod Mikša. Za svoj govor sta požela velik aplavz, saj sta v svoj govor vlila veliko optimizma in pričakovanj glede novo ustanovljenega inštituta. Princ in njegova soproga sta se tudi sama prepričala o vseh izzivih in možnosti, ki jih nudi Celjska regija.

Ob izbrani hrani in pijači ter kulturnih presežkih, ki so jih izvajali člani Slovenskega kvarteta pod vodstvom gospoda Pergerja in članih trobilnega kvinteta glasbene šole iz Ormoža, so se gostje veselili razglasitev novega poslovnega inštituta, še pozno v noč.

Slovensko–lihtenštajnski poslovni inštitut je odprt

Princ Nikolaus je ob zvokih fanfar slovesno razglasil poslovni inštitut in mu zaželel vse dobro in izrazil svojo podporo.

Slovensko–lihtenštajnski poslovni inštitut je po mnenju slovenskega veleposlanika v Švici in Lihtenštajnu mag. Franca Mikše izjemnega pomena za nadgradnjo sodelovanja med obema državama. Državi že sedaj sodelujeta, je pa na obeh straneh, tako v Lihtenštajnu kot Sloveniji, še veliko priložnosti. Lihtenštajn, ena od najbogatejših dežel na svetu, ponuja veliko priložnosti v bančništvu, informatiki in visoki tehnologiji, Slovenija na drugi strani pa je med drugim zanimiva predvsem za investitorje.

Ob uradni razglasitvi poslovnega inštituta  so se k pozdravni besedi, novemu poslovnemu subjektu za popotnico priglasili še: švicarski veleposlanik v Sloveniji: Njegova ekscelenca Pierre-Yves Fux.  Iz nemškega veleposlaništva: Dr. Bernard Hauer in častni konzul republike Hrvaške dr. Božo Dimnik.

V znak hvaležnosti princu in njegovi soprogi ter veleposlaniku in njegovi soprogi so člani Viteškega reda izročili prestižno protokolarno darilo ob asistenci našega zlatega pokrovitelja Tim Valores d.o.o.

 

V Rogaški Slatini odslej raste drevo prijateljstva

Princ je imel s spremstvom in člani viteškega reda naslednjega dne, v torek 29. 8. 2017, še zasebni zajtrk ob spremljavi mladih glasbenikov Glasbene šole Rogaška Slatina. Nato so gostje obiskal še Mrežno–podjetniški inkubator. Direktorica inkubatorja z ekipo je princa in delegacijo seznanila z delom in dosežki inkubatorja, ki prerašča v pravi podjetniški center, nato pa je visoki gost v parku ob podjetniškem inkubatorju posadil še drevo prijateljstva. Ker sta princ in njegova soproga ljubitelja umetnosti, sta v spomin prejela sliko lokalne slikarke Erne Ferjanič, na Rogaško Slatino pa ju bo odslej doma spominjal še kristalni odblesk foto okvirja, darila iz Steklarne Rogaška. Lihtenštajnski prinčevski par je vse očaral s svojo neposrednostjo, prijaznostjo in preprostostjo. Ob odhodu iz Slovenije sta se iz srca zahvalila za gostoljubje in obljubila, da se zagotovo še vrneta.

 

Zajtrk s princem 29. 8. 2017