Predstavitev

V aprilu 2013 smo začeli s prvimi umestitvami v Viteški red Svetega Jurija v okviru mednarodne asociacije suverenega viteškega reda, katerega del je tudi naš novo ustanovljeni slovenski viteški priorat, ki ima svoje korenine v predhodnici suverene Slovenije, to je v Karantaniji. Red ima svoj sedež v Nemčiji, s svojimi sub-priorati pa zaokroža redovno ozemeljsko poslanstvo nekdanje Habsburške monarhije. Viteški red namreč že stoletja deluje pod zaščito suverene Habsburške vladarske družine. Zato vabimo vse kandidate, ki bi jim bil to lahko izziv, da se nam pridružijo in postanejo del te častitljive viteške družbene elite tudi v Sloveniji.
Umestitve v viteški stan ste lahko deležni vsi tisti, ki ste pripravljeni postati člani naše viteške bratovščine, in sicer po naslednjem postopku: ko izrazite željo postati vitez ali vas v red povabimo, nastopite določeno pripravljalno dobo za članstvo v slovenski veji reda in nato po uspešno opravljeni poskusni dobi, na naše povabilo, že lahko pristopite k slovesni viteški umestitivi (investituri) kot polnopravni člani imperialnega viteškega reda Sv. Jurija, ki je že stoletja pod zaščito cesarske družine Habsburžanov, ki je vladala tudi na ozemlju današnje Slovenije.
Verjamemo, da je veliko Slovenk in Slovencev vrednih časti in zmožnih nositi sladko breme viteštva, saj se od kandidata pričakuje njegova zavzeta dobrodelnost, ki je zgledna v človeških in všečna v božjih očeh. V kolikor vas viteštvo zanima, nam pošljite svojo kratko predstavitev na naš e-naslov: info@viteski-red.si. Tako vas bomo najlažje seznanili z vsemi podrobnostmi o članstvu v viteškem redu, ki so v veliki meri odvisne od posameznega kandidata. Kontakt z nami pa lahko vzpostavite tudi preko Facebooka: Viteški red Svetega Jurija.
Prvi kontakt z našo viteško bratovščino je lahko vaš vpis/kontakt preko našega e-vpisnika z vašo kratko predstavitvijo (življenjepisom); poslanim na naš spletni naslov: info@viteski-red.si. V našo bratovščino vas lahko povabi tudi vsak naš član ali prijatelj, ki nas pozna in meni, da ste vredni in sposobni viteštva. V kolikor nas kontaktirate (preko našega e-kontakta) ali pa po pošti, nam pošljite svoj življenjepis ali predstavitev, kot tudi vašo uradno pristopnico (izpolnjeno in podpisano, skupaj s slikami) na naslov našega viteškega priorata: Viteški red Svetega Jurija, Ajdovščina 4, 1000 Ljubljana.
Od vitezov v našem redu se pričakuje življenje po božjih blagrih, da so socialno čuteči in družbeno angažirani za razvoj svoje domovine in naroda, seveda vsak na svojem delovnem področju, v okviru svojega poslanstva in okolju kjer živijo. Vitezi danes nikakor ne moremo mimo duhovnega in socialnega stanja v državi. V viteških vrstah si želimo najboljših sinov in hčera svojega naroda. Iz zgodovine je znano, da so bili lahko samo najbolj plemeniti, častni in zaslužni ljudje povzdignjeni v viteški stan. Celo deželni vladar je moral biti najprej vitez! Tudi v današnjem času se v viteški red umeščajo ljudje (vitezi in dame), ki so lahko s svojim zgledom luč in svetilnik ostalim ljudem, kot zgled za njihov socialni čut in dobroto, moralno in siceršnjo pravičnost. Slovenci danes rabimo več plemenitosti in moralnih avtoritet, ki nam solidarno pomagajo nazaj k vrednotam in zavedanju lastnih prednosti in k domoljubnemu ponosu, da naše življenje ne bo izzvenelo v prazno. Naš narod je tega vreden!
Z viteštvom pristopamo tudi Slovenci enakovredno ob bok našim sosedom na Zahodu, katero kulturo so so-oblikovali že pred stoletji tudi naši predniki. 

 

Deus et Patria – Deus et Mundus